”Eva” de Simon Liberati

Traducere din limba franceză și note de Mădălin Roșioru
„Un mare roman de dragoste, sau o carte îndrăzneață și impudică?” (L’Express)
În iarna anului 1980, în Paris, un bărbat se urca nici el nu știe cum într-un Citroën și vede pe scaunul din față o fetișcană de cincisprezece ani, îmbrăcată elegant, care se agită și urlă la cei din mașină. Fascinanta fetișcană este Eva Ionesco, un copil sălbatic, clientă a barurilor și localurilor de lux din Paris, dar și a școlilor de corecie franceze. După ce a dobîndit o faimă dubioasă în urma fotografiilor erotice, la limita pornografiei și pedofiliei, pe care i le făcuse mama ei pe cînd Eva avea doar unsprezece-doisprezece ani, fetița de odinioară – devenită actrită și producătoare de film – îl va reîntilni pe narator trei decenii mai tîrziu. Povestea de dragoste ce-i apropie pe cei doi este, deopotrivă, ocazia și pretextul recuperării unui trecut frămîntat, cel al Evei, copila exploatată, revoltată și, într-un tîrziu, maturizată, o reluare a firului unei istorii scandaloase, cu numeroase episoade controversate, unde moartea, drogurile și degradarea sînt peste tot. În același timp, romanul lui Liberati are în fundal un peisaj dezabuzat, pigmentat de concerte punk, petreceri epuizante și o nebunie dezlănțuită, într-o lume ce nu mai caută nici un viitor.
„Sub pana lui Liberati, fosta pustoaică supramediatizată și pîngărită de propria mama devine personaj de roman. Autorul aruncă o lumină crudă asupra tuturor chipurilor Evei și conferă un suflu literar celor o mie de vieți ale acesteia într-un roman de dragoste impresionant.” (Gala)
„O iubire ca un legămînt sacru, ca o vrajă, în care autorul își găsește propria mîntuire.” (Telerama)

Eva este povestea unei pasiuni copleșitoare și, în egală măsură, un portret splendid al celei mai extravagante femei-copil, o carte făcută din plamada din care apar marile romane de dragoste și care nu ezită să dezvăluie fața întunecată a sentimentelor. E un roman întortocheat și neliniștitor, care tulbură cititorul, fiindcă pretinsa lui eleganță rafinată nu e decît o fațadă menită să ascundă fragilitatea celor ce se iubesc.” (L’Express)

Click pe copertă pentru cumpărare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s